Autora: Assumpta Badia, tècnica d’empresa i emprenedoria de l’Ajuntament de Salt.

Un dels dubtes més habituals que se’ns presenta a l’hora d’emprendre és saber quina forma jurídica s’adapta més al futur negoci. Quan es tracta d’un projecte d’una sola persona, el més habitual és la figura de l’empresari individual autònom. Però si es tracta de dues persones o més, aleshores les opcions s’amplien.

Posem un exemple real. Dues persones ens presenten una idea de negoci i tenen clar que seran socis al 50 per cent ja que han tingut la idea conjuntament, s’han repartit les tasques, es complementen a la perfecció, estan disposats a aportar la mateixa quantitat de diners… però per començar només un es donarà d’alta i es repartiran els beneficis. Primer error.

A partir d’aquest punt la implicació personal del projecte canvia i cal explicar la faula de la gallina i el porc, molt coneguda en el món dels negocis:

Un porc i una gallina caminen pel camí.

La gallina diu: “Ei porc, estava pensant que hauríem d’obrir un restaurant!”

El porc respon: “Mmm, potser sí, com es dirà?”

La gallina respon: “Què et sembla «Ous i Cansalada» ?

El porc pensa un moment i diu: “No, gràcies. Jo estaria compromès del tot , però tu només estaries involucrada”.

Aquest conte ens fa reflexionar sobre si es vol estar involucrat o compromès en el projecte. Els promotors han de considerar si estan disposats a posar-hi només els ous o tota la cansalada. Si només un es dona d’alta, adquirirà totes les obligacions i els drets que això implica, i en podrà excloure l’altre soci en qualsevol moment.

És per això que quan el projecte implica més d’una persona hem de partir de la situació personal de cadascuna d’elles i el que estan disposades a assumir. S’aconsella, a més a més, elaborar un acord de socis, que és un document on es pacten de forma exhaustiva les relacions entre els socis i les seves tasques dins del negoci